Jotain Kiinalaisesta Lääketieteestä, Akupunktiosta, Kuivakuppauksesta ja tarjoamistani sairaanhoitajan palveluista sekä Sairauksia, joita WHO suosittelee hoidettavaksi akupunktiolla

Kiinalainen lääketiede on oppi ihmisestä ja sen juuret ovat kaukana historiassa. Jo yli 2000 vuotta sitten sen teoriat muodostivat eheän kokonaisuuden ja hoitokeinot olivat hienostuneita ja pitkälle kehittyneitä. Kyse ei kuitenkaan ole mistään muinaismuistosta, vaan kiinalaisen lääketieteen teorioita on kehitetty, uudistettu ja tarkennettu kautta aikojen nykypäiviin saakka. Tänä päivänä käsissämme on elävä lääketieteen ala, jolla on paljon annettavaa osana terveydenhuoltoamme.

Akupunktiosta

Akupunktio on Kiinan ulkopuolella käytetyin kiinalaisen lääketieteen hoitomuodoista.  Hoito perustuu potilaalle tehtyyn tutkimukseen, jonka pohjalta kulloinkin käytettävät akupunktiopisteet ja pistotekniikat valitaan.  Akupunktiossa käytetään ohuita kertakäyttöneuloja  ja neulojen annetaan vaikuttaa hoidosta riippuen 15 - 30 min. Akupunktiota tehdään hoitosarjoina 1 - 3  kertaa viikossa useinmiten n. 3 - 10 kertaa vaivasta riippuen. Joskus jo yksikin hoitokerta voi tuoda avun, mutta yleensä 3 kerran jälkeen saadaan huomattavia tuloksia.  Pitkään jatkuneissa kroonisissa sairauksissa ja vaivoissa saatetaan tarvita useampi hoitosarja.

Vaikka akupunktiota on Suomessa perinteisesti käytetty lähinnä erilaisten kiputilojen hoitamiseen, on sen käyttöalue todellisuudessa huomattavasti laajempi. Ihmisen omaa puolustuskykyä vahvistavana se tehoaa hyvin mm. moniin tulehdustauteihin, joiden hoitamiseen koululääketieteellä ei välttämättä ole mitään keinoja. Kaiken kaikkiaan akupunktio on tehokas koululääketiedettä täydentävä hoitomuoto, jolla on toivottavasti tulevaisuudessa tärkeä rooli myös julkisessa terveydenhuollossa.

Koulutuksen keskeinen sisältö oli Kiinalainen ideologinen ajattelu ja peruskäsitteistö, Kiinalaisen lääketieteen perusteoriat, Diagnostiikka sekä Akupunktio ja moksibustio.

WHO on suositellut akupunktiolla hoidettavaksi mm. seuraavia sairauksia tai oireita: Poskiontelontulehdus, nielutulehdus, vilustuminen, keuhkoputkentulehdus, astma, silmän sidekalvontulehdus, kaihi, korvataudit, akuutti hammassärky esim. hampaanpoiston jälkitila, ientulehdus, katarri- ja useimmat ruoansulatusvaivat, naisten- ja miestenvaivat, päänsärky, migreeni, huimaus, kolmoshermosärky, kasvohalvaus, halvauksen jälkeiset pareesit, ääreisosien tuntopuutokset, kuten jalan puutuminen, Menieren tauti, niskavaivat, kylkikaaren kiputilat, alaselkäkivut, iskiastyyppiset kiputilat, jäätynyt olkapää, tenniskyynärpää, nivelrikon aiheuttamat kiputilat mm. polvissa, verenkierto-ongelmat ja masennus.

Lisäksi voit saada apua mm. seuraaviin vaivoihin: Pala kurkussa, yskä, ääniongelmat, akuutti mielen rauhoitus, stressi, paniikkihäiriö, unettomuus, väsymys, verenpainevaihtelut, niskalukko, kylmät kädet ja jalat, käsi- ja jalkavaivat, rannekanava-ahtauma, jännevaivat, allergiat, ihottumat, lapsettomuus, raskauspahoinvointi, vaihdevuosivaivat, hikoilu, liman poisto, tupakan lopettaminen, krapulan hoito, turvotukset, arvet ja näppylät.

Lista on vieläkin puutteellinen, mutta kertoo mitä kaikkea voidaan akupunktiolla hoitaa. Kahdesta samoin diagnostisoidusta tapauksesta voi toinen olla hoidettavissa ja toinen ei. Aina kun kehossa tapahtuu peruuttamattomia vaurioita esim. luurakenteissa, on hoitaminen joko hidasta tai mahdotonta. Kipua voi kuitenkin hoitaa pitkällekin edenneissä tilanteissa.

Akupunktio on tehokas länsimaista koululääketiedettä täydentävä hoitomuoto.         Suosittelen ihmisiä olemaan sairautensa osalta yhteydessä myös hoitavaan lääkäriin.
Kuivakuppauksesta

Kiinalaisella kuivakuppauksella tarkoitetaan, kuppausta, missä ei päästetä lainkaan verta tai vain hyvin vähän. Kuppiin tehtävän tyhjiön avulla kudoksia ja verta nostetaan ylöspäin, jolloin energiaa ja verta pääsee virtaamaan ihon alle.Kuppauksella voidaan hoitaa paikallisia kipuja, parannetaan lihasheikkoutta ja tunnottomuutta, vähennetään lihasjännityksia, parannetaan verenkiertoa ja energian kiertoa, häädetään flunssassa kehoon hyökännyt kylmä tuuli, alennetaan verenpainetta ja vahvistetaan elimistöä. Kuppaus on myös erittäin rentouttava hoitomuoto. Kuivakuppauksella voidaan silottaa myös muhkuraista selluliitti- ihoa esimerkiksi reisissä ja vatsan seutuvilla. 

Kuppausta ei tehdä kuumeiselle, eikä ihmiselle, jolla on kouristuksia tai vakavia kramppeja, ei ihottuma- alueelle tai haavaiselle iholle eikä raskaana oleville vatsan alueelle tai alaselkään.

Kuppauksesta tulee ihana kevyt olo. Parhaimmillaan lähdet kuppauksesta kivuttomana ja vaivattomana, kehon liikkuvuus paranee ja flunssa on poissa. Kuppaus voi auttaa pitkäaikaisesti jo yhdellä hoitokerralla. Tämä on yksilöllistä, mutta yleensä vaikutuksen tehon tietää heti hoidon aikana tai sen jälkeen. Joskus tarvitaan useampi hoitokerta riippuen ongelmasta mitä hoidetaan. Kiinalainen kuivakuppaus voi kestää vaivasta riippuen viidestätoista minuutista tuntiin. Hoito voidaan liittää osaksi akupunktiota, mutta voit käydä myös pelkässä kuivakuppauksessa vaikkapa täsmähoitona lihasten vetreyttämiseen. Suosittelen kuivakuppausta erilaisista kehon jännityksistä ja jäykkyyksistä kärsiville aikuisille nopeasti vaikuttavana ja vaivoja helpottavana hoitona.


.Sairaanhoitajan palvelut

Tarjoan sairaanhoitajan palveluita, hoidon tarpeen arviointia sekä ohjausta ja neuvontaa joko luonani tai tulemalla luoksesi kotiin.  Minulta onnistuvat haavahoidot, tikkien poistot, lääkehoito, korvahuuhtelut, verensokerin ja verenpaineen mittaukset, terveydentilan ja  ravitsemuksen seurannat sekä näytteenotot, pistokset ja rokotukset. Olen tarvittaessa omaishoitajan tukena arjessa ja tarjoan asiointi- sekä ulkoiluapua.